WEKO3
-
RootNode
アイテム
飴にクエン酸を添加した場合の歯垢pHの変化に及ぼす影響
http://hdl.handle.net/10097/31516
http://hdl.handle.net/10097/315165fbad4b8-3386-4e42-97f4-a6411a4b4dce
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
---|---|---|
![]() |
|
Item type | 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1) | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
公開日 | 2008-05-02 | |||||||
タイトル | ||||||||
タイトル | 飴にクエン酸を添加した場合の歯垢pHの変化に及ぼす影響 | |||||||
言語 | ||||||||
言語 | jpn | |||||||
キーワード | ||||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | acidogenicity | |||||||
キーワード | ||||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | candy with added citric acid | |||||||
キーワード | ||||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | plaque pH | |||||||
キーワード | ||||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | transistor microelectrode | |||||||
キーワード | ||||||||
主題Scheme | Other | |||||||
主題 | salivary secretion rate | |||||||
資源タイプ | ||||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||||
資源タイプ | departmental bulletin paper | |||||||
著者 |
張, 平
× 張, 平
|
|||||||
著者別名 | ||||||||
識別子Scheme | WEKO | |||||||
識別子 | 331234 | |||||||
姓名 | Zhang, Ping | |||||||
抄録 | ||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||
内容記述 | 飴にクエン酸を添加した場合, クエン酸がヒト歯垢深部のpHの低下に対してどのような影響を及ぼすかについて検討した。5%スクロースを含む還元麦芽糖水飴に2%クエン酸を添加した飴とクエン酸を添加しない飴をつくり, トランジスター微小電極を用いた電極内蔵法により, これら2種類の飴をなめた場合の歯垢pHの変化を測定した。クエン酸を添加した飴をなめた場合の歯垢pHの低下は, クエン酸を添加しない飴をなめた場合のpH低下よりも小さかった。クエン酸を含有した飴を溶かした溶液で洗口した場合には, 洗口開始直後から歯垢pHの低下が著しかったのに対し, 飴をなめた場合には, 歯垢のpH低下は緩やかであった。クエン酸を含有した飴をなめ始めたときの唾液の分泌速度は, 安静唾液の値より著しく高く, 4~8倍に増加した。また, クエン酸を含有した飴をなめた場合の方がクエン酸を含有していない飴をなめた場合に比べると刺激唾液の分泌量が1.5~2倍ほど高かった。飴をなめた場合, クエン酸の酸味により唾液の分泌が促進され, 増加した刺激唾液の酸中和作用によって歯垢pHの低下を減少させたと考えられた。本研究の結果は, 食品に適切な量のクエン酸を添加することにより, その食品の摂取による歯垢pH低下が抑制され, ひいてはその食品の齲蝕誘発性を減少させる可能性を示唆する。 | |||||||
抄録 | ||||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||||
内容記述 | The aim of the present study was to investigate the effects of candies with and without citric acid on pH responses in deep layers of human dental plaque. Maltitol-syrup candies containing 5% sucrose with or without 2% citric acid were prepared. Plaque pH response during sucking of these candies was measured by telemetry with an indwelling transistor microelectrode. Sucking candies containing citric acid produced a greater fall in plaque pH, as compared to candies without citric acid. The fall in plaque pH was steeper after rinsing with a candy solution than after sucking the same candy. The basal rate of salivary secretion was increased by 4 to 8 times by sucking candies with citric acid and was 1.5 to 2 times higher than when candies without citric acid were sucked. These findings suggest that the suppression of the fall in plaque pH by the addition of citric acid to the candy is probably due to the higher salivary secretion rate. It is suggested that the addition of citric acid to foods could reduce the acidogenic response of plaque and reduce the cariogenic potential of foods. | |||||||
書誌情報 |
東北大学歯学雑誌 巻 14, 号 2, p. 201-206, 発行日 1995-12 |
|||||||
ISSN | ||||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||||
収録物識別子 | 02873915 | |||||||
書誌レコードID | ||||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||||
収録物識別子 | AN00081101 | |||||||
フォーマット | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | application/pdf | |||||||
著者版フラグ | ||||||||
出版タイプ | VoR | |||||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 | |||||||
その他の言語のタイトル | ||||||||
その他のタイトル | Effect of the addition of citric acid to candy on plaque pH in vivo | |||||||
出版者 | ||||||||
出版者 | 東北大学歯学会 | |||||||
資源タイプ | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | 紀要類(bulletin) | |||||||
登録日 | ||||||||
日付 | 2008-05-02 | |||||||
日付タイプ | Created | |||||||
公開日(投稿完了日) | ||||||||
日付 | 2008-05-02 | |||||||
日付タイプ | Created | |||||||
発行日 | ||||||||
日付 | 1995-12 | |||||||
日付タイプ | Created | |||||||
フォーマット | ||||||||
内容記述タイプ | Other | |||||||
内容記述 | 470777 bytes | |||||||
更新日 | ||||||||
日付 | 2010-01-27 | |||||||
日付タイプ | Created |