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  1. 160 歯学研究科・歯学部
  2. 東北大学歯学雑誌

飴にクエン酸を添加した場合の歯垢pHの変化に及ぼす影響

http://hdl.handle.net/10097/31516
http://hdl.handle.net/10097/31516
5fbad4b8-3386-4e42-97f4-a6411a4b4dce
名前 / ファイル ライセンス アクション
KJ00000093548.pdf KJ00000093548.pdf (470.8 kB)
Item type 紀要論文 / Departmental Bulletin Paper(1)
公開日 2008-05-02
タイトル
タイトル 飴にクエン酸を添加した場合の歯垢pHの変化に及ぼす影響
言語
言語 jpn
キーワード
主題Scheme Other
主題 acidogenicity
キーワード
主題Scheme Other
主題 candy with added citric acid
キーワード
主題Scheme Other
主題 plaque pH
キーワード
主題Scheme Other
主題 transistor microelectrode
キーワード
主題Scheme Other
主題 salivary secretion rate
資源タイプ
資源タイプ識別子 http://purl.org/coar/resource_type/c_6501
資源タイプ departmental bulletin paper
著者 張, 平

× 張, 平

張, 平

Search repository
著者別名
識別子Scheme WEKO
識別子 331234
姓名 Zhang, Ping
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 飴にクエン酸を添加した場合, クエン酸がヒト歯垢深部のpHの低下に対してどのような影響を及ぼすかについて検討した。5%スクロースを含む還元麦芽糖水飴に2%クエン酸を添加した飴とクエン酸を添加しない飴をつくり, トランジスター微小電極を用いた電極内蔵法により, これら2種類の飴をなめた場合の歯垢pHの変化を測定した。クエン酸を添加した飴をなめた場合の歯垢pHの低下は, クエン酸を添加しない飴をなめた場合のpH低下よりも小さかった。クエン酸を含有した飴を溶かした溶液で洗口した場合には, 洗口開始直後から歯垢pHの低下が著しかったのに対し, 飴をなめた場合には, 歯垢のpH低下は緩やかであった。クエン酸を含有した飴をなめ始めたときの唾液の分泌速度は, 安静唾液の値より著しく高く, 4~8倍に増加した。また, クエン酸を含有した飴をなめた場合の方がクエン酸を含有していない飴をなめた場合に比べると刺激唾液の分泌量が1.5~2倍ほど高かった。飴をなめた場合, クエン酸の酸味により唾液の分泌が促進され, 増加した刺激唾液の酸中和作用によって歯垢pHの低下を減少させたと考えられた。本研究の結果は, 食品に適切な量のクエン酸を添加することにより, その食品の摂取による歯垢pH低下が抑制され, ひいてはその食品の齲蝕誘発性を減少させる可能性を示唆する。
抄録
内容記述タイプ Abstract
内容記述 The aim of the present study was to investigate the effects of candies with and without citric acid on pH responses in deep layers of human dental plaque. Maltitol-syrup candies containing 5% sucrose with or without 2% citric acid were prepared. Plaque pH response during sucking of these candies was measured by telemetry with an indwelling transistor microelectrode. Sucking candies containing citric acid produced a greater fall in plaque pH, as compared to candies without citric acid. The fall in plaque pH was steeper after rinsing with a candy solution than after sucking the same candy. The basal rate of salivary secretion was increased by 4 to 8 times by sucking candies with citric acid and was 1.5 to 2 times higher than when candies without citric acid were sucked. These findings suggest that the suppression of the fall in plaque pH by the addition of citric acid to the candy is probably due to the higher salivary secretion rate. It is suggested that the addition of citric acid to foods could reduce the acidogenic response of plaque and reduce the cariogenic potential of foods.
書誌情報 東北大学歯学雑誌

巻 14, 号 2, p. 201-206, 発行日 1995-12
ISSN
収録物識別子タイプ ISSN
収録物識別子 02873915
書誌レコードID
収録物識別子タイプ NCID
収録物識別子 AN00081101
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 application/pdf
著者版フラグ
出版タイプ VoR
出版タイプResource http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85
その他の言語のタイトル
その他のタイトル Effect of the addition of citric acid to candy on plaque pH in vivo
出版者
出版者 東北大学歯学会
資源タイプ
内容記述タイプ Other
内容記述 紀要類(bulletin)
登録日
日付 2008-05-02
日付タイプ Created
公開日(投稿完了日)
日付 2008-05-02
日付タイプ Created
発行日
日付 1995-12
日付タイプ Created
フォーマット
内容記述タイプ Other
内容記述 470777 bytes
更新日
日付 2010-01-27
日付タイプ Created
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